Hipoteca multidivisa: Es pot considerar abusiva i reclamar les quantitats pagades en excés.

 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal Suprem (en una sentència dictada el passat 15/11/2017), s’han posicionat respecte a la consideració de la hipoteca multidivisa com a abusiva, per tractar-se d’una condició general de la contractació prèviament redactada i imposada als prestataris i que en molts casos  no va ser negociada, no superant per tant ni el control de transparència ni les exigències de la Directiva 93/13 sobre clàusules abusives en contractes celebrats amb consumidors. Destaquem:

Característica de les hipoteques multidivisa: Malgrat ser contractades amb euros, les seves quotes d’amortització i capital es calculen en base al valor d’una divisa diferent.

Fonament de la sentència del Tribunal Suprem per considerar abusiva la hipoteca multidivisa; Els prestataris al subscriure el préstec desconeixien la transcendència econòmica que comportaria concertar una hipoteca en una altra moneda (en el cas de la sentència, en yens), i tot i tenir la opció d’elegir a principis de mes la divisa en la que pagarien, les quotes resultants a pagar s’incrementaven considerablement, així com també augmentava cada mes el capital pendent d’amortitzar enlloc d’anar disminuint.

Efectes de la sentència: Els afectats per aquest tipus d’hipoteques que hagin pagat de més per aplicació d’aquesta modalitat multidivisa del seu préstec hipotecari, poden reclamar les quantitats cobrades en excés encara que la hipoteca es trobi ja cancel·lada.

Ansteigende Stapel mit Münzen und einem Haus im Hintergrund

Som advocats. Consulteu-nos sense compromís trucant al 972 426 004 o per correu electrònic adreçat a juridic@rm-assessors.cat